Honing van de imker
Marijke en Peter, imkers

Alles wat u wil weten
van naaldje tot draadje
 imker marijke
Kan ik u helpen ?




 soorten honing  

creme honing

honing zonder  suiker

het leven van de bij

propolis

royal jelly

rauwe honing

bio honing

koud geslingerde honing

koninginnebrij

pollen

bijenbrood

bijen-was

info over bijen

honing gezond
 
Zuiver ambachtelijke rauwe honing
      Eigen productie     naast een uitgelezen selectie specialiteiten ☆ Recensies
Creme honing Vloeibare honing

Vloeibaar of creme

Hoe ontstaat het verschil

Nectar bevat tot 80% vocht, de basis is dus vloeibaar.
Gebruiksklare honing bevat nog 20% vocht en verder naast de vitamines mineralen en enzymen vooral suikers, in hoofdzaak glucose en fructose. In de nectar en in de honingdauw zijn glucosekristallen omgeven door water en blijft het geheel vloeibaar.

Gebruiksklare honing is echter een oververzadigde oplossing: het bevat onvoldoende water om de glucosekristallen te omhullen en daardoor zullen deze aan elkaar gaan kleven: de honing wordt vast. Het kantelpunt ligt rond de 30% glucose

Dit kristallisatieproces is enkel mogelijk bij een temperatuur beneden de 30 C.
In de bijenkast, in de raat, blijft de honing dus vloeibaar want daar is het 35 C. Het vaster worden start pas na de oogst.

honing met brood Waarom kristalliseren sommige soorten trager ?
Dit hangt vooral af van de glucose / fructose verhouding. Enkel de glucose kristalliseert, fructose niet. Die samenstelling wordt bepaald door de bloemsoort, elke nectar is een beetje anders.

Verder spelen ook de kristalkernen een rol en uiteraard de glucose / water verhouding: de bepalende verzadigingsfactor. Het vochtgehalte wordt beinvloed door de initiele indroging en na de oogst door aantrekken van vocht uit de omgeving.

Belangrijk om te onthouden is dat op termijn   alle  honing zal kristalliseren en vast(er) worden. Soms al na enkele maanden, soms pas na jaren.
Hoewel er toch uitzonderingen zijn.

Belangrijk is dat u de honing op de juiste manier bewaard



Creme honing

creme honing Het zijn de bijen die er in eerste fase voor zorgen dat het vocht uit nectar en honingdauw verdampt en de vloeistof indikt. Zoniet zou de nectar snel bederven in hun raten.

Pas wanneer het vochtgehalte gedaald is tot ongeveer 18% zullen zij de cellen verzegelen.

Zoals hierboven vermeldt kristalliseert de glucose in een oververzadigd milieu. Dat is een onvermijdbaar natuurlijk proces waarbij een vaste kristalstructuur wordt gevormd. De optimale temperatuur ligt tussen 5 C en 25 C.

Eenmaal geoogst ontstaat dus een probleem en zonder interactie van de imker zou de meeste honing verworden tot een steenhard ongenietbaar blok.

Om dit te voorkomen zal de imker na slingeren en zeven, de honing regelmatig omroeren om de structuren te breken en tegelijk de honingmassa enten met een fijne creme honing, als matrix.

De verse nog-niet gekristalliseerde honing zal dan, als alles goed verloopt, die fijne kristalstructuur overnemen. En zo ontstaat een heerlijke, smeerbare creme structuur.
Dit proces noemt men ook het "rijpen van de honing."

Honing die lang vloeibaar blijft ?

Drie types:

1-Lage glucose - hoge fructose
Zoals hiervoor beschreven:
als de nectar een lager glucosegehalte heeft en dus hogere fructose, dan kristalliseert de honing die daaruit ontstaat trager.
Acacia bijvoorbeeld voldoet hieraan. knijpfles

Dit geldt ook voor bladhoning en voor sommige andere nectars zoals deze van tamme kastanje, balsemien en fruithoning. Die geven ook, van nature uit, een langer vloeibare honing.

Bladhoning is donker van kleur, stroperig en onderscheid zich ook qua smaak sterk van de gemengde bloemenhoning. De consumentenvoorkeur is regionaal bepaald. In Duitsland en Oostenrijk is dit populair en ook in de Arabische landen

Acacia honing kan soms geoogst in de Benelux afhankelijk van het weder, maar de meeste komt van elders. De balsemien-, kastanje- en fruithoning zijn lokaal.

Acacia is helder goudgeel en vrij neutraal van smaak, tamme kastanje honing net omgekeerd: donker en uitgesproken karakter. Fruithoning is dan weer gelig doorschijnend en veel minder zoet dan andere honingsoorten.

2-Verhitting (ongewenst)
Wanneer honing verwarmd wordt boven de 70 C dan blijft deze, ook na afkoeling, lang vloeibaar omdat het kristalstramien werd vernietigd.   Maar dit heeft wel ernstige nadelen voor de kwaliteit:

Boven de 40 C worden alle enzymen gedood en deze maken onderdeel uit van de unieke, essentiele, componenten van honing. Tegelijk gaan hierbij ook een deel van de vluchtige aroma's verloren.

Bij verhitting wordt uit de honing-glucose het afbraakprodukt hydroxymethylfurfural (HMF) gevormd.
In tegenspraak tot de vele berichten op internet is dit niet giftig voor de mens, wel voor de bij.

HMF is giftig voor bijen vanaf 30 mg, bij 40 mg per kg sterven ze. In een produkt zoals gedroogde pruimen zit echter ruim 2000 mg per kilo en dat vormt voor de mens geen enkel probleem. (hoewel een kilo pruimen misschien een ander probleem creeert 😊 )

De wetgever heeft die lage norm van 40 mg per kilo voor Europese en 80 mg voor tropische honing vooral gesteld omdat dit een verklikker is voor verhitte en/of slecht bewaarde honing.

In dit kader kijkt de overheid ook naar de diastase-index van de honing, ook omschreven als de schadeschaal.
De wetgever wil met deze lage norm op HMF dus vooral de kwaliteit garanderen: verhitting vernietigt de essentie van honing.



3-Industriele filtering (ongewenst)
Hier gaat men de honing verhitten en gelijktijdig onder hoge druk filteren (meestal op 0,2 mm)
Dit proces vernietigd de kristalstructuur en tegelijk ook de werking van waardevolle componenten.

De aroma's worden daarbij zoveel mogelijk gerecupereerd en opnieuw ingemengd,
op die manier is het verschil tussen "dode" en echte honing niet makkelijk te ontdekken.

Hier een productfiche van industrieel gefilterde honing

 honing verpakken







************