Koud geslingerd |
|
Wat is dat "koud geslingerd"
Simpelweg een zinloze marketingterm.
Slingeren gebeurt altijd op kamertemperatuur want bijenwas smelt, wordt lopend, op 62 - 65 C en verzwakt vanaf 40-45 C
De raten verwarmen zou hen verzwakken, vervormen en/of laten uiteenscheuren. Het slingeren wordt dan zeer moeilijk tot onmogelijk.
Verwijzingen naar "koud slingeren" slaan dus op niets.
Dat is onwetendheid of bewuste misleiding.
Omdat heidehoning zeer dik is en zich moeilijk laat slingeren werd
lang lang geleden heidehoning soms geperst door een zeef. En om dat proces te vergemakkelijken werden die raten honing soms verwarmd.
Dat is de enige toepsssing waarin men ooit honingraten verwarmde. Maar dit gebeurt/gebeurde nooit bij slingeren, om voormelde redenen.
Hoe werkt dat eigenlijk?
1- Zoals u weet wordt honing opgeslagen in raten gemaakt van bijenwas. Die raten zitten in een houten kader dat in bijenkast hangt.
|
|
2- De bijen halen nectar bij de bloemen en
na toevoeging van enzymen en ontwateren van de nectar, verzegelen de bijen de honingcellen met was. Anders gezegd, zodra de nectar honing is geworden gaat het deksel erop.
Om te kunnen oogsten gaat de imker dus eerst die verzegeling verwijderen.
|
|
3-
En vervolgens worden de raten in een centrifuge geplaatst: in het jargon: "de slinger".
Door de middelpunt vliegende kracht vliegt de honing eruit.
Mocht men de raten eerst opwarmen, waardoor ze verzwakken, dan ontstaat gegarandeerd een onbruikbaar soepje van honing en was.
|
| |
4-
De honing loopt via het slingervat en een dubbele zeef naar een opvangbak.
|
|
|
|
5-
Daarna wordt een tweede keer gezeefd en tenslotte laat men de honing rijpen om daarna te verpakken in potten.
Sommige industriele verwerkers-verpakkers verhitten de honing.
Maar dat is lang nadat die werd geslingerd en verhitting is funest voor de kwaliteit.
|
|
|
| | ************ |